.

Aangepast zoeken

dinsdag 28 september 2010

Staking in Spanje

Vannacht om 24.00 uur begint een 24-uurs staking in Spanje. Er wordt verwacht dat 9% van de mensen meedoet. Ondanks dat dat slechts een klein percentage is, kan het vliegverkeer vanuit en naar Spanje er door gehinderd worden. Dus, als je morgen naar Spanje reist, hou daar rekening mee.

Staking -la huelga
Percentage - el porcentaje
Reizen - viajar
Rekening houden met iets - tener algo en cuenta

dinsdag 21 september 2010

Nieuw museum in Malaga

In de Zuid-Spaanse stad Malaga is er pas (op 17 september 2010) een museum met 85 oldtimers geopend. Het museum heet Museo Automovilístico de Málaga. Het is een bijzonder museum, want je kunt er ook zo'n oude auto huren.
De website van het museum geeft informatie in het Spaans en Engels.

Aquiler vehículos - autos huren
el coche - de auto

dinsdag 14 september 2010

Museum Thyssen-Bornemisza Madrid

De collectie van het museum Thyssen-Bornemisza in Madrid is van oorsprong een privécollectie van de familie Thyssen. Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947) begon met kunst te verzamelen en Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) breidde de door hem geërfde collectie uit. De collectie was één van de meest waardevolle privécollecties ter wereld.

In 1985 trouwden Hans Heinrich Thyssen met de Spaanse Carmen Cervera. Carmen heeft een bepalende invloed gehad op de toekomst van het privébezit. Het museum Thyssen-Bornemisza is in 1992 voor het publiek geopend. In 1993 koopt de Spaanse staat de collectie op. Ook de collectie van Carmen werd in 2004 toegevoegd.

het museum - el museo
de collectie - la colección
het privébezit - la propiedad privada

dinsdag 7 september 2010

Voetbal

Het Spaanse voetbalelftal heeft niet alleen het WK gewonnen, maar heeft deze week ook nog een andere, prestigieuze, prijs ontvangen. De Prins van Asturië Prijs. De prijs wordt toegekend aan personen of groepen van over de hele wereld, die zich hebben onderscheiden. Er zijn categorieën, o.a. kunst, sport, sociale wetenschappen, communicatie, wetenschappelijk onderzoek.

Principe de Asturias - Prins van Asturië
premio - prijs

Wil je weten wie de Prins van Asturië is? Dat kan je onder deze link lezen.