.

Aangepast zoeken

maandag 30 augustus 2010

Santiago de Compostela


Ben je ook een keertje van plan om naar Santiago de Compostela te gaan lopen. Bereid je dan in ieder geval goed voor. Je kunt beginnen met dit artikel te lezen.
caminar - wandelen, lopen
camino - weg
Santiago - Sint Jacob

dinsdag 24 augustus 2010

100.000 kilo rijpe tomaten

Op 25 augustus verandert Buñol, bij Valencia, in een rivier van rijpe tomaten. De reden, er wordt dan flink met tomaten gegooid. Op dit tomatengevecht komen duizenden toeristen af. Als je wilt weten hoe de mensen er uit zien tijdens zo'n gevecht, google dan "tomatinas".

el tomate - de tomaat
el combate - het gevecht
el/la turista - de toerist

dinsdag 17 augustus 2010

La Semana Grande

Naast La Semana Santa kent Spanje ook een Semana Grande. Ook in de stad Gijón, in Asturias, wordt deze week uitbundig gevierd met vele optredens. De Semana Grande dateert van 1876. Het doel was om het Spaanse hof entertainment te brengen als het in de zomer aan de noordkust van Spanje, in San Sebastián, verbleef. Nu is het een week vol entertainment voor iedereen.

Als je de Semana Santa dit jaar wilt bezoeken, dan ben je te laat, want de week is net voorbij. Misschien is het een uitje voor volgend jaar als je eens een ander gebied in Spanje wilt bezoeken.

Kijk hier voor meer informatie over Asturias.

la semana - de week
santa - heilig
grande - groot
la corte - hof

zaterdag 7 augustus 2010

Santiago de Compostela

De meeste pelgrims lopen naar Santiago via Pamplona, Burgos, León en Astorga. Er zijn meerdere routes naar het populaire bedevaartsoord. Eén ervan is de route langs de kust. Voor wie die route wilt gaan lopen, is er onlangs een beschrijving uitgekomen bij uitgeverij Elmar.

Te voet naar Santiago - De Kustroute
Paco Nadal, Uitgeverij Elmar € 27,95
ISBN 9789038919843

el peregrino - de pelgrim
la peregrinación - het bedevaartsoord
la costa - de kust
la descripción - de beschrijving

zondag 1 augustus 2010

Stierengevecht verboden in Cataluña

In Barcelona staat La Monumental. Dat is geen monument, maar een arena. Met ingang van 1 januari 2012 mogen daar geen stierengevechten meer worden gehouden. Dat heeft het parlement van Cataluña besloten. Niet in heel Spanje zijn ze het hier mee eens. In de regio Madrid behoort stierenvechten tot het culturele erfgoed.
El toro - de stier
Cataluña - Catalonië
La corrida de toros - het stierengevecht